Lacika kenőmájasa
1,5 kg hasaalja szalonna 2 fél fej 1 kg tokaszalonna 2 kg máj 1 kg bőr fűszerek: bors, szegfűbörs, kapor, só, erős paprika 50 dkg vöröshagyma A hagymát zsíron barnára dinszteljük, a máj felének kivételével a többi alapanyagot megabáljuk, a máj másik felét nyersen ledaráljuk. A megfőtt anyagokat szintén ledaráljuk, a bőrt korábban kivenni, amikor még szinte pattog, majd a fűszerekkel együtt összekeverjük. Marha vékony bélbe töltjük, majd az abalében abáljuk ˝ órát. Hideg vízbe mártjuk, majd kihűtjük, másnap füstre.
Évezred kolbásza
fűszerezés 10 kg töltelék árura számítva 4 dkg bors 20 dkg só 15 dkg tisztított foghagyma 4 dkg erős paprika 2 dkg kömény 20 dkg pirospaprika
„fenyvesi Sipos Márti” pogácsa
50 dkg liszt 1 tejföl(1,75 vagy 2 dl) 2 dkg élesztő 1 tojás 25 dkg Margarin 3-4 kk. só Pici cukorral elkeverjük az élesztőt a tejfölben és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 1 órát a hűtőben pihentetjük! Akár egy napig is tárolhatjuk!! A tetejére reszelt sajt, kömény mehet! Sütőbe!
Fogasszeletek fehérboros-gombás martással
Hozzávalók: 70 dkg fogas filé 10 dkg gomba 1 dl száraz fehérbor 1 dl olívaolaj 10 dkg liszt só, őrölt bors 4-5 gerezd fokhagyma 1 dl tejszín 1 csomag újhagyma 1/2 citrom leve 2 db paradicsom a díszítéshez A fogast kifilézzük, besózzuk, majd lisztben megforgatjuk. Egy srpenyőben forró olajban mindkét oldalát kisütjük, sütés közben sóval,borssal ízesítjük, majd súlyt helyezünk rá. A fokhagymát felszeleteljük, az újhagymát darabokra vágjuk és a hal mellé tesszük, végül kevés fehérborral megöntözzük, Mikor elkészült, akkor tálra tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a gombát, majd felöntjük tejszínnel és összeforraljuk. Sóval és borssal ízesítjük, mellétesszük a maradék szeletekre vágott fokhagymát és újhagymát, majd belefacsarjuk a citrom levét. Az elkészült halat a gombás raguval tálaljuk. Paradicsommal és citromkarikával díszítjük. Jó étvágyat!
KORHELYLEVES ALA DE VASTAGH Zozi
2-3 fej vhagymát összevágunk, zsírban megfonnyasztjuk, belerakjuk a kolbászt, füstölt szalonna bőrkét, pár percig együtt kevergetjük, hozzáadjuk a pirospaprikát majd az összevágott savanyú káposztát levével együtt. Vízzel felengedni, virslit felkarikázva bele, szemes bors, babér, citromkarika Puhára főzni!!!!!!!
BABGULYÁS AHOGYAN LACIKA KÉSZÍTETTE
A babot a csülök főzőlevében főzni!!!!!!Tehát először hideg vízben feltenni, amikor felforr, leönteni, és átrakni a csülök főzőlevébe!!!!!! Király!!!!! 1 db füstölt csülök 1 bögrényi tarka bab másfél fej vöröshagyma 2 gerezd zúzott fokhagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom zeller 2-2 db fehér és sárgarépa A babot mosás után, valamint a csülköt egy éjszakára vízben áztatjuk. Mindkettőt külön hideg vízben, lehetőleg kuktában feltesszük főni. A csülköt puhára főzzük, majd kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, pirospaprikával együtt pörkölt alapot készítünk. A babról az első forrás után leöntjük a vizet, majd újból hideg vízzel feltesszük főni, (nagy lábosba, hogy a csülök főzőlevéből fellehessen még tölteni!)amikor félig puha, hozzá rakjuk a csülköt, beletesszük a zöldségeket, paprikát, lebőrözött paradicsomot ,felengedjük a csülök főzővízével , Fűszerezzük: csöves paprikával, kevés borssal, és köménnyel(!!) ízesítjük! Amikor a zöldségek puhák, hozzá öntjük a csülköt. Készre forraljuk.
Angolna pörkölt
ahogy Sipi csinálja
1 kg angolna fogva, nem véve
2 fej közepes vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
Só, bors
A megfogott angolnát nyúzás után 1-1,5 cm-es darabokra vágom.
A vöröshagymát, zöldpaprikát és a füstölt szalonnát kockára vágom és együtt olajon megpárolom , úgy mint a pörköltnél, sózom, majd amikor a hagyma kezd üvegesen-barnás lenni, hozzáadom a pirospaprikát. Azonnal vizet öntök alá. Amikor kezd forrni, hozzáadom a paradicsomot. Kicsivel később borsozom.
Amikor szép pöri szaft kezd kialakulni, hozzáadom a feldarabolt angolnát, felöntöm érzéssel vízzel, és először fedő alatt kezdem párolni, amíg a hal félig meg nem puhul. Majd a tető levétele után kezdem besűríteni. Csak a víz párologjon el egy kicsit. Nem kell stabolni!!!
Kóstolom, ha kell utána sózom, borsozom.
Tálalom: a tányérba mert pörkölthöz ízlés szerint erőspaprikát teszek,
bő 1 evőkanál tejfelt, és frissen vágott kaprot keverek hozzá!
Tészta nélkül, friss kenyérrel isteni!!!
Persze lehet hozzá finom kapros-túrós csuszát is kínálni!!!!!!
……………..egészség és térerőr!!!!!!!!!!!!!!
|